Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01 12:53 - Млъквайте бе, простаци!
Автор: redpredator Категория: Политика   
Прочетен: 334 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От три дни разни идиоти крещят на умряло, че с приемането на Женевската конвенция щяло да стане апокалипсис.
Бабината им трънкина!
Нищо страшно няма в тази конвенция.


Страшно за България са безродните путиноиди и комуноиди, а не джендърите.
Какви задължения ще има България
 

Най-общо страните по конвенцията трябва да вземат законови и други мерки, за да "предотвратят всякакви форми на насилие" срещу физически или юридически лица, изброени в конвенцията (чл. 12). Става дума за всички възможни случаи на насилие по полов признак, било то семейно, домашно, заради конфликти и пр., и такова, способствано от социални и културни стереотипи.


Необходимо е и страните да имат предвид и да вземат мерки съобразно нуждите на уязвените лица и "човешките права на всички жертви" да се поставят в центъра на подобни действия. Обичаите, религията, традицията и т.нар. чест не могат да се смятат за оправдание на никакви случаи на насилие (чл. 12), освен това са нужни програми и дейности, които да насърчат равенството между мъжете и жените.


Въвежда ли се "трети пол"

Не. В конвенцията няма понятие "трети пол". Въвеждат се понятията gender (което често се превежда като "социален пол", макар да включва и културни и други пластове) и gender identity или "полова идентичност" (разглеждана отделно от "сексуална ориентация", но без двата термина да се противопоставят) Те могат да съвпадат, но могат и частично или силно да се разминават с тесните дефиниции за "мъжко" и "женско" така, както се възприемат в обществото и на практика допълват дефинициите за половете, вместо да създават "нов пол". Целта е чрез тях да се "насърчат промени в социалните и културни поведенчески модели на мъжете и жените с оглед на изкореняване на предразсъдъците, обичаите, традициите и всякакви други практики, базирани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете" (чл. 12). Официалната формулировка не предполага задължения, а стъпки, свързани единствено със стереотипни и дискриминиращи схващания.


Руши ли "социалният пол" нормите в обществата

Не. Идеята, че въвеждането на социален пол ще отхвърли естествените различия между половете, противоречи на медицинските стандарти, според които сексуалната ориентация и половата идентичност не са пряко свързани (напр. хетеросексуален човек може да смени пола си, без това да се отрази на досегашните му сексуални предпочитания, и обратното). Самият термин gender далеч не се ограничава до ЛГБТ общността и не се противопоставя на "биологичния пол" нито в документа, нито в изследванията на пола: макар да се фокусира върху "социалния пол", за да опише "мъжките" и "женските" характеристики, той би могъл да включва и биологични характеристики.


Конвенцията не може да има пряка роля в косвеното узаконяване на еднополовите бракове чрез концепцията за "социалния пол", доколкото тя няма никакво отношение към семейния кодекс на страните по нея. Текстът не съдържа никакви клаузи за брака, различни от тези, свързани с принудителните бракове и мерките, които трябва да се вземат срещу тях. Не може да има и косвена роля - отсъства понятието за "еднополово семейство" и така конвенцията на практика не би имала отношение към случаи, в които брачен партньор в страна, ратифицирала документа, реши да смени пола си.

 


Тагове:   простаци,   конвенция,


Гласувай:
2
2Следващ постинг

1. olivie - Ква Женевска конвекция пък те гони тебе бе?
05.01 13:43
Явно Женева и Стамбул за тебе са Ино
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: redpredator
Категория: Бизнес
Прочетен: 2249
Постинги: 7
Коментари: 15
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031